Coaching

“How you play this game usually makes the difference between success and failure” (Ahogy ezt a játékot általában játszod, különbséget tesz siker és kudarc között)              Tim Gallwey

A kocsi az egyik olyan híressé vált, magyar szó, amely több országba is eljutott. Nevét onnan kapta, hogy a Komárom-Esztergom megyében lévő Kocs községben készítették. A kocsi – angolul coach –  egy olyan eszköz, ami könnyebbé és gyorsabbá teszi a jelenlegi helyről a vágyott célba való eljutást.  A szó több mint ötszáz éves.

A coaching megnevezést Tim Gallway  edző használta először 1975-ben (a felhasznált kép forrása Google képek). tim-fotoTimothy Gallwey 1938-ban született San Franciscoban. A Harvard Egyetemen tanult. Belső játéknak (The inner game) nevezi az általa leírt jelenséget, melynek az a lényege, hogy annak aki győzni akar, a szemmel látható külső akadályokon kívül, olyan belső akadályokkal is meg kell küzdenie, mint a félelem, önbizalomhiány, stb. melyeket interferenciának (nemkívánatos, zavaró hatásoknak) nevez. A coach ezen akadályok elhárításában, csökkentésében segíthet. Az általa leírt képlet szerint a teljesítményt a potenciálon kívül az interferencia mértéke is befolyásolja, hiszen a teljesítmény, a potenciál mértékének növelésével, és/vagy az interferencia mértékének csökkentésével is növelhető.

cegtablaA coaching olyan folyamat, amelyben a coach abban segíti a hozzá fordulót, hogy saját erőforrásaira támaszkodva fejlődjön, és elérje az általa kívánatosnak tartott célt. A coach soha nem ad tanácsot, de fejlesztő, nevelő, edző jellegű tevékenységével segíti az ügyfelét abban, hogy felszínre kerüljenek azok a készségei, képességei, melyek segítségével sikeres és teljes életet élhet.

Terméklista WordMagic Coach & Mediátor Iroda & Képző

A proaktív embert az élethez való alapvető hozzáállása különbözteti meg a többiektől. Ő nem csak reagál a vele történt dolgokra, hanem saját céljai, elképzelései vannak, melyek eléréséért megtesz minden tőle telhetőt. De azt is békével tudja elfogadni, ami felett nincs hatalma. Gyűjti az információkat, leírt céljai vannak, és gondolkodik. Persze az élet sokszínű, nem lehetünk mindig csak proaktívak, ahogy a legtehetetlenebb ember sem egészen reaktív. Hol reagálunk, hol kezdeményezünk. Ám az a cél, hogy minél többször saját kezünkbe vegyük életünk irányítását. Ehhez segít hozzá az általam végzett proaktiv coaching.

nevkartyam-hatso-oldala

nevkartyam-elso-oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.