Iskolai konfliktusok

http://wordmagic.hu/kepzesek/akkreditalt-pedagogus-tovabbkepzes/

Terméklista WordMagic Coach & Mediátor Iroda & Képző

Az iskolai konfliktuskezelésnek tengernyi irodalma van, ráadásuk egyik hatékonyabb, mint a másik. Nagyon nehéz választani, hiszen  nagy tudású, elkötelezett szakemberek keresik a megoldást a problémákra. Itt is igaz, ahány probléma, annyi egyedi megoldás, mégis vannak olyan jó gyakorlatok melyek tanulmányozásával hatékony eszközöket ismerhetünk meg. Szeretnék megosztani néhányat az általam legeredményesebbnek tartottak közül, talán segítségére lehet az érdeklődőknek a programokban rejlő sok hasznos információ.

Életrevaló®

Kezdjük egy olyan programmal, mely már 25 ország több mint 1500 iskolájában nyerte el a  pedagógusok, diákok  tetszését.  Az Életrevaló®  Dr. Stephen R. Covey “A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása”  filozófiáján alapul, így jóval több, mint konfliktuskezelési program. Nem is szeretnék  többet mondani róla, helyette bemásolom a linket http://franklincovey.hu/programjaink/oktatas-neveles/, melyen keresztül megismerheti az érdeklődő ezt a méltán világhírű,  az egész iskolát átformáló kezdeményezést.

KLÍMA+ program

Nekem különösen kedves a  Foresee Kutatócsoport is. Dr. Fellegi Borbála, ügyvezető volt az egyik oktató azon a mediációs képzésen amelyen mediátornak tanultam. A képzés alatt több alkalommal előkerültek a “konfliktusok, mint lehetőségek”, és a sok ismeret mellett épp ez a szemlélet az amit a két kitűnő oktató Dr. Fellegi Borbála – dr. Vajna Virág átadott a képzésen. A KLÍMA+ program során középiskolás diákok bevonásával elkészült egy film az iskolai konfliktusok kezelésének alternatív módszereiről “Van dolgunk egymással – közösségi konfliktuskezelés az iskolában” címmel. A program a  http://klima.foresee.hu/  oldalon érhető el, és itt található a félórás, rendkívül tanulságos film is.

 

ISKON: Iskolai konfliktus Tudásközpont

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával létrejött egy elektronikus Tudásközpont az ISKON, mely a http://iskon.opkm.hu/index.php oldalon érhető el. Az Iskolai konfliktus Tudásközpont célja a hazai iskolai konfliktus témakörben felhalmozott tudás összegyűjtése, rendszerezése. A Tudásközpont jelenleg három egyetemen üzemel: ELTE, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Debreceni Egyetem. A szerkesztők: dr. Buda Mariann,  dr. Jármi Éva, Páprádiné dr. Szilczl Dóra, dr. Péter-Szarka Szilvia, Varga Eszter és Fehérpataky Balázs olyan egyetemi oktatók akik létre hozták azt a bibliográfiát, mely az iskolai erőszak és zaklatás témakörében a magyar nyelvű tanulmányok szemléje. Ezen az oldalon keresztül érdekes tanulmányokat, jó gyakorlatokat ismerhetünk meg akár szülőként, akár pedagógusként érdeklődünk a téma iránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.