Autentikus személyiség

 

Seligman

Martin E. P. Seligman amerikai pszichológus, a pozitív pszichológia irányzat neves professzora és egyik megalkotója. Munkája során fedezte fel a tanult tehetetlenség létezését, melyet 1964-től tudatosan kutatott. Személyes érintettsége is volt, jogász édesapja agyvérzés következtében tolókocsiba kényszerült és mániás depressziótól szenvedett. Így fia egészen közelről tapasztalta meg milyen az, amikor a tehetetlenségből fakadó szenvedés reményektől megfosztott pesszimista életszemléletet eredményez.  Kutatásai következtében azt feltételezte, hogy ha a tehetetlenség tanulható, akkor az optimista életszemlélet is. Ezt az új irányzatot a humanisztikus pszichológusok munkássága után pozitív pszichológiának hívjuk és az emberi kiteljesedés, önmegvalósítás kutatására fektet nagy hangsúlyt. A PERMA MODEL a jóllét építőköveit tartalmazza, Seligman professzor kutatásai szerint ez az öt alkotóelem nélkülözhetetlen az emberi jóléthez. A PERMA Model 2011 óta óriási viszhangot vált ki. A Google kereső  4 750 000 találatot dobott ki 0,28 másodperc alatt  a PERMA MODEL szavakra.

Íme röviden összefoglalva az öt alkotóelem:

  1. Pozitív érzelmek, mint béke, hála, elégedettség, öröm, inspiráció, remény, kíváncsiság, szeretet megélése.
  2. Olyan elfoglaltság munkában, szabadidőben, sportban amiben el tudunk merülni. Ezt hívják a híres magyar származású Csíkszentmihályi  professzor után flow élménynek. Ilyenkor megáll az idő, és rendkívüli teljesítményekre is képesek lehetünk.
  3. Pozitív kapcsolatok. Az ember társas lény, arra vagyunk behuzalozva, hogy  erős hálózatokat hozzunk létre a család,  barátok, munkatársak, szomszédok és az összes többi ember beépítésével az életünkbe. Itt azonban nagyon fontos szempont, hogy fentiek éltető és ne károsító kapcsolatok legyenek.
  4. Az életünk értelmének, a küldetésünknek a megtalálása, valami  olyan cél szolgálata ami nagyobb, mint önmagunk. Lehet ez a család,  tanulás, hátrányos helyzetű gyermekek, vagy a környezet védelme. A lényeg az, hogy számunkra a legfontosabb legyen, és találjunk néhány hasonló gondolkodású embert akikkel együtt dolgozhatunk a minket érdeklő dolgokban. A cél lehet szakmai vagy személyes, de fontos, hogy a tehetségünket és erősségeinket használjuk.
  5. Teljesítmény ami a múltbeli sikerekre építve egy magabiztos és optimista jövőt tűz ki célul. A célkitűzés fontos, mert a jó célok motiválnak, inspirálnak, és átsegítenek bennünket a célunkhoz vezető út nehezebb részén.  Készségeink tudatos fejlesztése, fontos része a teljesítménynek. Céljaink elérése feljogosít bennünket arra, hogy büszkék legyünk arra amit elértünk. Amikor jól érezzük magunkat segítőkészebbek, kedvesebbek vagyunk másokkal is, és ezzel nemcsak az olyan pozitív érzelmek, mint a béke, hála, elégedettség, öröm, inspiráció, remény, kíváncsiság, szeretet megélése jelenik meg újra és újra az életünkben, hanem kapcsolataink is gazdagodnak, a tevékenységeinket is nagyobb örömmel és elmélyüléssel végezzük, és a sikerekre építve egy magabiztos és optimista jövőt tűzhetünk ki újra célul.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.